Οι κοριοί είναι παρασιτικό έντομο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος αναφέρεται στο γένος Cimex, των οποίων ο Cimex lectularius είναι ο πιο διαδεδομένος του είδους. Η λέξη κοριός προέρχεται από το Cimex lectularius, καθώς προτιμάει ιδιαίτερα ζεστά μέρη, όπως τα κρεβάτια, τα σεντόνια και γι’ αυτό δραστηριοποιείται τις νυχτερινές ώρες. Το επικίνδυνο με αυτό το έντομο, είναι πως δεν γίνεται αντιληπτό και τα τσιμπήματά του μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα, αλλεργίες, ακόμα και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι καφέ ή κοκκινωπό καφέ, το σώμα του είναι οβάλ, πλατύ, έχει 6 πόδια, 2 κεραίες, ενώ δεν διαθέτει φτερά και το μέγεθός του φτάνει 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος. Επειδή η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής, το χρώμα του αλλάζει όταν τρώει, καθώς φαίνεται κόκκινο, ενώ μετά από τις ώρες που έχει χωνέψει το γεύμα του ξαναγίνεται μαύρο ή καφέ σκούρο. Οι κοριοί είναι ιδιαίτερα έντομα, καθώς επιβιώνουν σε περίεργες συνθήκες και με περίεργους τρόπους. Η επικοινωνία με την φωλιά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνεται εκπέμποντας φερομόνες, ενώ οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 16° C και κάτω. Οι ενήλικες μπορούν να μπουν και σε ένα είδος χειμέριας νάρκης, αλλά μπορούν να επιβιώσουν για κάποιες μέρες και στους -10 ° C. Δηλαδή, ο κοριός για να πεθάνει πρέπει να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν ακόμα και να προσποιηθούν τους πεθαμένους αν αισθανθούν μεγάλη απειλή, γι’ αυτό και η έκφραση «κάνει τον ψόφιο κοριό».
Το πιο διαδεδομένο είδος είναι οι κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius) και αυτό είναι που συναντάμε συνήθως, καθώς επικρατεί σε εύκρατα κλίματα. Άλλα είδη είναι οι τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus), που προτιμούν τα πιο τροπικά κλίματα, οι κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus), που ονομάζονται έτσι γιατί τρέφονται κυρίως με το αίμα των νυχτερίδων και οι κοριοί των πουλερικών (Haematosiphon inodora).
Τα στάδια ζωής ενός κοριού είναι το αυγό, τη νύμφη, η οποία αποτελείται από 5 στάδια και το ενήλικο έντομο.
Η ολοκλήρωση του κύκλου διαρκεί 5-10 εβδομάδες και η διάρκεια ζωής του εντόμου είναι κατά μέσο όρο ένα έτος. Τα αυγά που γεννά ένας θηλυκός κοριός είναι 200-500 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η αναπαραγωγή σε αυτά τα έντομα γίνεται με βίαιο τρόπο, όπως χαρακτηρίζεται «τραυματική γονιμοποίηση», γι’ αυτό και τα θηλυκά πολλές φορές μετακινούνται για να αποφύγουν την επιθετική συμπεριφορά των αρσενικών, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα θηλυκά πεθαίνουν.
• Αυγό: τα αυγά έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, είναι τοποθετημένα πολλά μαζί και ο χρόνος εκκόλαψης είναι περίπου 10 ημέρες.
• Νύμφη: αυτό το στάδιο αποτελείται από 5 υποκατηγορίες, στις οποίες ο κοριός ξεκινάει με μέγεθος 1,5 mm και φτάνει τα 4,5 mm. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο νεαρός κοριός τσιμπάει, λαμβάνει το γεύμα του και πετάει το δέρμα του, μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να εκκολαφθεί σε έναν ενήλικα κοριό. Η μετάβαση από την μία υποκατηγορία στην άλλη διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα και η συνολική διάρκεια αυτού του σταδίου είναι περίπου 24 ημέρες, ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες, την τροφή και την θερμοκρασία.
• Ενήλικος: το μέγεθος στους ενήλικες, φτάνει τα 5,5 mm για τα αρσενικά και τα 6,5 mm για τα θηλυκά. Γενικά, οι ενήλικοι κοριοί έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους περίπου και μπορούν να μείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή.
Η επιθεώρηση και παρατήρηση ύπαρξης κοριών, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς είναι ένα έντομο που μπορεί να εισέρχεται παντού, ακόμα και στις πιο μικρές σχισμές των χώρων και των επίπλων. Τα εργαλεία που θα μας χρειαστούν είναι ένας φακός με έντονη φωτεινότητα, γιατί όπως είπαμε, εισχωρούν και στις πιο μικρές σχισμές, ένας μεγεθυντικός φακός, γιατί είναι πολύ μικροί, μια σπάτουλα ή μαχαίρι, για να βγάλουμε προς τα έξω τα ευρήματα και ακόμη λαβίδες, μαντηλάκια με οινόπνευμα και βαζάκια με σφιχτό καπάκι, πράγματα που ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιήσει ο ειδικός επιστήμονας που θα καλέσουμε για την εξόντωση του εντόμου. Με την επιθεώρηση ψάχνουμε να βρούμε είτε ζωντανούς οργανισμούς, που ανάλογα με το γεύμα τους έχουν ή μπεζ ή σκούρο καφέ χρώμα, νεκρούς κοριούς, οι οποίοι έχουν αποκοπεί από τα πόδια και τις κεραίες τους, τα σώματα που αφήνουν οι νύμφες, αυγά, τα οποία είναι πολύ μικρά αλλά είναι πολλά και μας μαρτυρούν και την παρουσία θηλυκού κάπου κοντά και τέλος περιττώματα, που τα διακρίνουμε ως μαύρα στίγματα, ως κηλίδες αίματος ή ακόμη και σαν πιτσιλιές από μελάνι. Τα μέρη που μπορούν να υπάρχουν κοριοί είναι τα σημεία του κρεβατιού (κεφαλάρι, τάβλες, στρώμα), γενικά σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες, ντουλάπες ρούχων κ.ά.), σε πίνακες και πρίζες. Τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού δεν είναι τόσο συνήθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχει προσβολή. Γι’ αυτό το λόγο, επιθεωρούμε και σημεία, όπως είναι παιχνίδια, βιβλία και βιβλιοθήκες, κουρτινόξυλα, μοκέτες και χαλιά, κομοδίνα, γωνίες στο ταβάνι, κ.ά.. Γενικά δεν πρέπει να υποτιμούμε μια εισβολή κοριών, γιατί έχουν την τάση να μεταφέρονται από ένα μικρό σημείο του σπιτιού σε όλα τα δωμάτια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και το μπάνιο και η κουζίνα, καθώς αγαπούν τους σωλήνες του νερού. Για όλα τα παραπάνω, στην υποψία μιας τέτοιας εισβολής και στην επιθεώρηση που μπορούμε να προβούμε μόνοι μας σαν μια πρόχειρη δράση, καλούμε την εξειδικευμένη εταιρεία απεντομώσεων για την αποτελεσματικότερη επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Η πολυετής πείρα μας στις απολυμάνσεις, με τον άριστο εξοπλισμό μας και τον άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, εξασφαλίζουμε την επίλυση κάθε είδους απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας και μάλιστα στις πιό ανταγωνιστικές τιμές.